head foot English български

СТАНДАРТ FCI ЧИХУАХУА

Стандарт на чихуахуа

ПРОИЗХОД: Мексико

ДАТА НА ПУБЛИКАЦИЯ НА ДЕЙСТВАЩИЯ НАСТОЯЩ СТАНДАРТ: 04.10.2019 г.

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ: КУЧЕ-КОМПАНЬОН

КЛАСИФИКАЦИЯ FCI: Група 9, кучета-компаньони
Секция 6 чихуахуа
Без работни качества


КРАТКА ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА: Чихуахуа е най-малката порода куче в света и името й произлиза от името на голяма провинция в Република Мексико. Предполага се, че в древни времена прадедите на тези кучета са били диви, а по време на цивилизацията на Толтеките са били опитомени. Изобрежения и склуптури на тези малки кучета служели за украшения на градската архитектура. Статуетките на тези кучета напомнят на съвременното чихуахуа.
ОБЩ ВИД: Компактно куче.Главата има характерна ябълковидна форма. Опашка, достатъчно дълга, повдигната във формата на сърп или леко отпусната.
ВАЖНИ ПРОПОРЦИИ: Дължината на тялото е малко по-голяма от височината на холката; желателно е при мъжките формата да е квадратна. При женските е допустим малко разтегнат формат.
ХАРАКТЕР/ПОВЕДЕНИЕ: Игрив, внимателен, жизнен и много смел.

ГЛАВА:
Черепна част: Главата е с кръгла форма във вид на ябълка (характерна отличителна черта на породата), за предпочитание без фонтанела, но е допустимо да е малка.
СТОП (прехода от челото към муцуната): Добре изразен, дълбок и широк, тъй като челото е много закръглено в началото на муцуната.

ЛИЦЕВА ЧАСТ:
НОС: Достатъчно къс, малко нагоре, допустими са всякакви цветове.
МУЦУНА: Къса, в профил изглежда права, широка в основата, стеснена към носа.
УСТНИ : Сухи, плътно прилепнали.
БУЗИ : Слабо изразени, изчистени.
ЗЪБИ: Захапка, ножицовидна или права. Дълбока или обратна захапка, както и всяка друга аномалия на горната или долната челюст са сериозен недостатък.
ОЧИ : Големи и закръглени, не много изпъкнали , много тъмни на цвят.Светлите очи са допустими но нежелателни.
УШИ : Големи , прави , широки (отворени) в основата.Постепенно стесняващисе и леко заоблени към върха.В спокойно състояние леко встрани образуващи ъгъл 45°.

ВРАТ:
ЛИНИЯ НА ВРАТА : Леко извит.
ДЪЛЖИНА НА ВРАТА : Средна дължина.
ФОРМА : По обемен при мъжките, отколкото при женските. КОЖА : Непровиснала, гладка и еластична по цялото тяло. При дългокосместите  чихуахуа наличието на т.н. „жабо” от добре развита дълга козина е до голяма степен желателно.

ТЯЛО:
Компактно и добре развито.
ГОРНА ЛИНИЯ : Права
ХОЛКА: Слабо изразена
ГРЪБ: Къс и стегнат
ПОЯСНИЦА: Много мусколеста
КРУПА: Широка и здрава, почти равна.
ГЪРДИ:  Гръден кош – широк и дълбок, ребра добре закръглени.  Отпред,  обемен, но не прекалено, oтстрани стигащ  до лактите. Не бъчвообразен.
ДОЛНА ЛИНИЯ: Ясно изразена, завита към корема. Отпуснат корем е допустим, но не e препоръчителен.

ОПАШКА:
Високопоставена,  достатъчно дълга,  дебела в основата, стеснена постепенно към върха. Носенето на опашката е важна характеристика на породата: когато кучето е в движение опашката се държи на високо и извита или в пулопкръг със заострен край водещ до поясницата, което придава баланс на тялото. Косменната покривка на опашката зависи от типа на чихуато и съответства с козината на тялото.   При дългокосместите чихуахуа козината на опашката е пухкава. В спокойно положение опашката е отпусната и леко подгъната.

КРАЙНИЦИ:
ПРЕДНИ КРАЙНИЦИ : Прави и достатъчно дълги. При поглед  отпред  те образуват права линия с лактите. При поглед отстрани те са отвесни.
РАМЕНЕ: Изчистени и не много мусколести.  Изразен ъгъл между лопатката и горната част на предният крайник.
ЛАКТИ: Стегнати и прилепнали към тялото, които осигуряват свободно движение на предните крайници.
ГЛЕЗЕНИ: Тънки и гъвкави.
ЗАДНИ КРАЙНИЦИ: Мусколести, със дълги кости, вертикално и паралелно поставени един до друг с добър ъгъл между тазобедрената става  и ставата във долната част на задният крайник ( скакателна ).
СКАКАТЕЛНИ СТАВИ: Къси с добре изразено ахилесово сухожилие. Погледнати отзад, те са успоредни и вертикални.
ЛАПИ: Много малки и овални, със разделени пръсти но не разперени ( нито заешки – нито котешки ). Ноктите са извити, сравнително дълги. Възглавничките на лапите са добре развити и много еластични. Пети пръст трябва да бъде премахнат, с изключение на страните, в които е забранено от закона.

ДВИЖЕНИЕ: Крачките са широки и еластични, енергични и активни, със добри движения напред. Погледнато отзад  движението на задните крайници трябва да бъде почти паралелно - един спрямо друг, така че следите на задните и предните лапи почти да съвпадат. С увеличаване на скоростта движенията на крайниците показват тенденция към приближаване  до центъра на тежеста. (ендинична следа). Движенията остават свободни и гъвкави, без особени усилия, главата – високо повдигната, гърба – стегнат.

КОЖА:
Гладка и еластаична по цялото тяло.

КОЗИНА:
КОСЪМ:  Във тази порода има два варианта на космена покривка.
• КЪСОКОСМЕСТА: Козината е къса, плътно прилепнала към тялото. Ако има подкосъм може да бъде малко по дълга. На корема и по шията е допустима по рядка козина. Козината на шията и опашката е малко по-дълга, а на главата и ушите – къса. Козината трябва да бъде блестяща и мека. Плешиви кучета не се толерират.
• ДЪЛГОКОСМЕСТА: Желателно е да бъде фина и мека, права или леко вълниста. Не е желателно подкосъма да е много гъст. Козината е дълга, образуваща кичури на ушите и врата, както и на задната страна на предните и задни лапи, на ходилата и опашката. Прекалено пищна козина , како при болонките е недупостима.
ЦВЯТ: Всички разцветки и тяхните нюанси, а също и комбинации между цветовете са допустими.

ТЕГЛО:
При тази порода само теглото е от значение. В стандарта височината не е посочена.
Идеалното тегло е между  1.5 и 3кг. Тегло от минимум 1кг. до 1,5кг. е допустимо. Чихуахуа над 3кг. трябва да бъдат дисквалифицирани.


НЕДОСТАТЪЦИ:
Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се счита за недостатък и сериозността, с която той се третира трябва да бъде пропорционална на неговата степен.


СЕРИОЗНИ НЕДОСТАТЪЦИ:


ДИСКВАЛИФИКАЦИИОННИ НЕДОСТАТЪЦИ
:

Всяко куче, което показва физически или повееденчески аномалии ще бъде дисквалифицирано.
ВАЖНО : Мъжките кучета трябва да имат два нормални тестиса, напълно слезли в скротума.

Този стандарт е в сила от 04.10.2019г.

ВСИЧКИ ПРАВА ПО ПРЕВОДА СА ЗАПАЗЕНИ !!! Забранено е копирането на превода без съгласието на развъдник „Шолин Викрис”.